Platforma sodobnega plesa 2020 - KREATIVNE REFLEKSIJE

Jasmina Križaj, Simon Wehrli

Nič tudi deluje (Shakira, Shakira) - Etude na Madonno

glasbeno-gibalna predstava

Nič tudi deluje (Shakira, Shakira) - Etude na Madonno <em>Foto: Milad Ahmadvan</em>
Foto: Milad Ahmadvan

Verein lil, 2020

Koncept, koreografija, izvedba: Jasmina Križaj, Simon Wehrli
Glasba, izvedba: Franziska Staubli
Dramaturgija, izvedba: Robert Steijn
Kostumografija: Urška Recer
Produkcija: Verein lil (life is life)
Koprodukcija: Kunsthalle Winterthur, Lutkovno gledališče Maribor, Platforma sodobnega plesa – Zavod MOJa KreacijA, Plesna izba Maribor
Rezidence: projekt Reso – Tanznetzwerk Schweiz, Théâtre du Crochetan Monthey, TLH Sierre, Zeughaus Kultur Brig in Dienststelle für Kultur Kanton Wallis
Finančno podpora: Mestna Občina Maribor, Fachstelle Kultur Kanton Zürich, Stadt Winterthur Kultur

Križaj/Wehrli vidita prostor kot maternico in medenico kot izvor vsega gibanja. S kroženjem medenice se iz nič pričneta razvijati vsebina in koreografija. Po prepričanju avtorjev noben drug del telesa ne sugerira in izziva tako kot medenica. (Za pop zvezdnico Shakiro, kot lahko sklepamo iz njene izjave "Boki ne lažejo!", je to celo absolutna resnica.)

Skupaj s švicarsko kitaristko Franzisko Staubli in nizozemskim umetnikom Robertom Steijnom, Jasmina in Simon povabita občinstvo, da brezsramno spusti/sprosti svoj pogled. Nič ne deluje (Shakira, Shakira) se izogiba logiki konzumiranja, dobička in samooptimizacije. Izvajalci ne želijo proizvajati več, temveč manj – ne želijo iti višje, temveč nižje.

Jasmina Križaj in Simon Wehrli sta pričela umetniško sodelovati leta 2011. Skupaj sta ustvarila predstave False Entries (2012), Greatest Hits (2013), Nature Poetry (2018), Deep Purple vol. 1 (2019) in Nothing Works (Shakira, Shakira) – duet (2019). V svojih projektih raziskujeta, kako se specifično gibanje razvija skozi časovno amplitudo in senzorično prenaša na občinstvo. Ob fizičnem raziskovanju sta tudi razvila metodo dokumentiranja dela v obliki spisov, poezije, slik in zvoka. Včasih tako imenovani stranski produkti postanejo del koreografije.

Na podlagi Zakona o javnih zbiranjih in odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja je potrebno obvezno voditi seznam prisotnih ljudi. Seznam mora vsebovati naslednje podatke:
- ime in priimek udeležencev,
- naslov stalnega prebivališča,
- kontaktna telefonska številka,
- kraj zbiranja (kraj, ulica in hišna številka ter podatek o tem ali gre za zaprt ali odprt prostor),
- čas zbiranja (datum in čas začetka in konca zbiranja).
Zato vse obiskovalce prijazno prosimo za razumevanje ob nakupu vstopnic in popisovanju. Seznam sklicatelj hrani en mesec in ga je dolžan posredovati NIJZ na njihovo zahtevo. Če NIJZ v enem mesecu od dneva izvedbe zbiranja zahteve ne pošlje, sklicatelj seznam uniči.

Platforma sodobnega plesa 2020 - KREATIVNE REFLEKSIJE - Uvodna stran