Platforma sodobnega plesa 2020 - KREATIVNE REFLEKSIJE

Katja Gorečan, Mojca Kasjak

Neke noči neke deklice nekje umirajo

koreopoezija – predpremiera festivalske produkcije

Neke noči neke deklice nekje umirajo <em>Foto: Dejan Dolšak (video material)</em>
Foto: Dejan Dolšak (video material)

Zavod MOJa KreacijA, Plesna izba Maribor, 2020

Avtorici projekta: Katja Gorečan in Mojca Kasjak
Avtorica poezije in dramaturgija: Katja Gorečan
Koreografija, odrska postavitev, režija, izvršna produkcija: Mojca Kasjak
Dramska interpretacija poezije, avtorica uglasbene poezije in režija: Alenka Vidrih
Izvajalke in soustvarjalke, kreacija giba: Petja Golec Horvat, Ivana Kocutar, Ajša Mara Kacjan, Simona Bobnar Radenković
Oblikovanje zvoka: Toni Soprano Meneglejte
Oblikovanje svetlobe: David Orešič
Izdelava kostumov: Milena Petelinšek
Festivalska produkcija v okviru Platforme sodobnega plesa, Zavoda MOJa Kreacija, Plesne izbe Maribor
Koprodukcija: Lutkovno gledališče Maribor
Partnerji: Vetrinjski dvor – Narodni dom Maribor, MKC Črka
S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Maribor

Kaj se zgodi, ko nasilje nad telesom povzroči izgubljanje. Kot v intimni zgodovini žensk, v katerih se kaže njihov položaj neeksistenčnega. Zato ženske v tem (družbenem) imaginariju molčijo in dajejo svoje telo, da se vanj vpisujejo moč, pomen, življenje drugega, kot da so vpisane v položaj nebivajočega in nevidnega. Kaj se zgodi, ko tvoje telo ni več tvoje? Kot nebivajoče po sebi, kot stanje, ko pripada nekomu ali nečemu drugemu (nekemu drugemu pomenu). Ogroženo je razvijanje telesa, saj je prepovedano gibanje in stik z zunanjim svetom. Kaj lahko povzroči tesnoba omejevanja? Telo postane last nekoga drugega. Ali obstaja alternativa – upor proti temu stanju? Deklice za varno okolje svojega bivanja uporabijo svoja telesa v več fazah: telo, ki ne biva, telo, ki vznika, telo, ki raste, in telo, ki se razširja ter zavzame svoj prostor, ki mu pripada.

Katja Gorečan je diplomirala na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo, končala je magistrski študij dramaturgije in scenskih umetnosti na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Leta 2007 je izdala prvo pesniško zbirko Angeli istega porekla, leta 2012 pa zbirko Trpljenje mlade Hane (Center za slovensko književnost), s katero je bila izbrana za BJCEM (Mediterranean Young Artists Biennale) ter nominirana za Jenkovo nagrado. Leta 2017 je pri založbi Hiša poezije izšla njena tretja knjiga Neke noči neke deklice nekje umirajo.

Mojca Kasjak je samostojna ustvarjalka na področju kulture. Je plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja, izvršna producentka ter programska in umetniška vodja festivala Platforme sodobnega plesa. Diplomirana geografinja in sociologinja s specializacijo na London Contemporary Dance School v Veliki Britaniji je avtorica mnogih avtorskih projektov in plesnih predstav ter dobitnica posameznih nagrad. Leta 2017 je ustanovila Zavod za sodobno plesno umetnost, kreativnost in umetnost bivanja MOJa KreacijA. Trenutno opravlja magistrski študij Pomoč z umetnostjo na Univerzi v Ljubljani. Letos je tudi državna selektorica pri Javnem skladu za kulturne dejavnosti (JSKD).

Na podlagi Zakona o javnih zbiranjih in odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja je potrebno obvezno voditi seznam prisotnih ljudi. Seznam mora vsebovati naslednje podatke:
- ime in priimek udeležencev,
- naslov stalnega prebivališča,
- kontaktna telefonska številka,
- kraj zbiranja (kraj, ulica in hišna številka ter podatek o tem ali gre za zaprt ali odprt prostor),
- čas zbiranja (datum in čas začetka in konca zbiranja).
Zato vse obiskovalce prijazno prosimo za razumevanje ob nakupu vstopnic in popisovanju. Seznam sklicatelj hrani en mesec in ga je dolžan posredovati NIJZ na njihovo zahtevo. Če NIJZ v enem mesecu od dneva izvedbe zbiranja zahteve ne pošlje, sklicatelj seznam uniči.

Platforma sodobnega plesa 2020 - KREATIVNE REFLEKSIJE - Uvodna stran