Platforma sodobnega plesa 2020 - KREATIVNE REFLEKSIJE

Jan Rozman

Memememe

plesna predstava in pogovor z ustvarjalci

Memememe <em>Foto: Nada Žgank</em>
Foto: Nada Žgank

Emanat, 2019

Koncept, režija in koreografija: Jan Rozman
Izvajalci: Peter Frankl, Kaja Janjić, Julija Pečnikar, Daniel Petković
Dramaturgija: Varja Hrvatin
Zvok in video: Vid Merlak
Kostumografija: Tanja Pađan (Kiss the Future)
Oblikovanje in vodenje svetlobe: Urška Vohar
Scenografsko svetovanje: Dan Pikalo
Izvršna produkcija: Sabina Potočki
Produkcija: Emanat
Partner: Bunker / Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, Mediteranski plesni center, Svetvinčenat
Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS
V sodelovanju: CoFestival 2019, Ljubljana

V svojem novem koreografskem delu se Jan Rozman sprašuje "Kdo je ‘me’ v ‘meme’ v ‘MEMEMEME’?", in hkrati tudi odgovarja: MEMEMEME je bivanjski prostor asociativnega toka skupnosti, trk brezkrajnega števila memov* in njihovih odmevov. S telesi performerjev – organskih generatorjev in nosilcev idej – ter z digitalnimi asociativnimi video in zvočnimi referencami predstava plasti pomene gest, gibov, podob in izrazov. Raziskuje možne pomenske vrzeli, ki jih razpira fragmentiranost sodobne komunikacije ter preizprašuje mimetični nagon družbe – to skorajda neustavljivo težnjo po posnemanju.

*Meme je vsaka ideja, ki se skozi variacijo in selekcijo kljub svoji morebitni naključnosti ali nesmiselnosti ponavlja in (raz)množi. V digitalni dobi so zaradi vsesplošne uporabe spleta najbolj razširjeni in poznani (viralni) internetni memi.

Jan Rozman se je šolal na amsterdamski šoli razvoja novega plesa in magistriral na programu solo/ples/avtorstvo v okviru Inter-University Centre for Dance (UdK) v Berlinu. Leta 2019 je prejel nagrado Ksenije Hribar v kategoriji "perspektivni koreograf", ki jo podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije. Istega leta je prejel tudi štipendijo danceWEB na festivalu ImpulsTanz na Dunaju. Je performer, koreograf, plesalec in improvizator. V svoji umetniški praksi se ukvarja z razširjenim pojmom telesnosti, materialno semiotiko, teksturami, vrzelmi, napakami in zmedo, ekologijo, domišljijo, (znanstveno) fantastiko in humorjem. Svoje delo usmerja v raziskavo in artikulacijo relevantnih uprizoritvenih izrazov za postinternetno/antropoceno obdobje.
www.janrozman.net

Na podlagi Zakona o javnih zbiranjih in odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja je potrebno obvezno voditi seznam prisotnih ljudi. Seznam mora vsebovati naslednje podatke:
- ime in priimek udeležencev,
- naslov stalnega prebivališča,
- kontaktna telefonska številka,
- kraj zbiranja (kraj, ulica in hišna številka ter podatek o tem ali gre za zaprt ali odprt prostor),
- čas zbiranja (datum in čas začetka in konca zbiranja).
Zato vse obiskovalce prijazno prosimo za razumevanje ob nakupu vstopnic in popisovanju. Seznam sklicatelj hrani en mesec in ga je dolžan posredovati NIJZ na njihovo zahtevo. Če NIJZ v enem mesecu od dneva izvedbe zbiranja zahteve ne pošlje, sklicatelj seznam uniči.

Platforma sodobnega plesa 2020 - KREATIVNE REFLEKSIJE - Uvodna stran